Gudrun Majvorsdotter - I samspel med naturen

En varm sommardag tog vi oss in på krokiga grusvägar som till sist ledde fram till ett hus i skogen där denna ungdomliga kvinna bodde med sin man. Hon säger sig ha en hög livskvalitet fast hon bor i ett hus utan el och rinnande vatten och odlar sin egen mat. Trots det är hon intresserad av ”god teknik” och hämtar mycket information om den via sin surfplatta.

Vi blev hjärtligt välkomnande av Gudrun och hennes man Rutger.

Efter en trevlig pratstund med dem båda, blev det dags för intervjun med Gudrun.

Vad är livskvalitet för dig?

Livskvalitet är när man mår bra och har flöde i sitt liv. För mig är det att jag får hämta vatten i källan i skogen, det är det bästa jag vet. Och när jag plockar blåbär som jag har rensat själv. Livskvalitet är att leva i samspel med naturen så mycket det bara går, om man kan. Jag har ju världens möjligheter på den här platsen.

Vad är viktigast för dig i livet?

Det viktigaste för mig är att konsekvenserna blir bra för det jag gör, att jag inte gör saker som ställer till. I samhället idag gör vi mycket som ställer till för oss. Konsekvensen av det jag gör ska bli hållbar. Det är viktigt för mig men så klart missar jag också ibland, men då lär jag ju mig.

Hur hamnade du i den livsstil som du har i dag?

Redan när jag var 18 år och flyttade hemifrån var jag intresserad av miljöfrågor och hållbarhet. Jag bodde i kollektiv medan jag pluggade och levde väldigt enkelt och på små inkomster. Redan då försökte jag att handla saker i affären som inte var inplastade. Jag tänkte redan då att jag vill nog odla min mat själv men visste inte riktigt var jag skulle  börja och hur jag skulle göra. Men jag hittade så småningom en kurs i självhushållning och flyttade till landet. Då var det mycket lättare att försörja sig genom att odla sin egen mat. Jag lärde mig att mjölka kor när jag bodde på en fäbod. Sedan flyttade jag till Värmland till en liten stuga mitt i skogen som ägdes av en stiftelse. Jag fick bo där mot att jag skötte om gården.

Så småningom flyttade jag hit till detta hus utan elnät och rinnande vatten, men vi har nu en solcell och en liten vindgenerator som laddar två 12 volts batterier, så det finns ström till lampor och till att ladda surfplattan. Jag har levt såhär till stor del av mitt liv och trivs väldigt bra med att jobba med kroppen.

Har du aldrig haft tanken på ett lyxigare liv, att shoppa och resa?

Nej, men jag har ju rest lite för länge sen, tågluffat och till och med flugit, men det var alltid på någon annans initiativ. Det kom inte inifrån mig. Jag har aldrig förstått eller känt behovet av att tjäna en massa pengar för att kunna köpa en massa prylar jag inte behöver.

Det är så många som mår dåligt idag, det är nog därför vi förstör planeten. Om man mår dåligt, så köper man många prylar, reser hit och dit och söker upplevelser utan att veta vad man egentligen vill hitta.

Vi borde sänka våra utgifter så mycket som möjligt, vi kanske inte behöver alla dessa prylar som konsumtionssamhället vill lura oss till.

Vad säger du till dem som vill istället ha modernt och mycket ny teknik? Är det något som andra missar genom att ha en massa saker eller är det du som missar något genom att inte ha det?

Människan är ett gruppdjur, vi väljer ofta det som majoriteten vill, vi accepterar det och finner oss i det. Men jag tror att många lever inte egentligen det liv som de innerst inne skulle vilja leva. Bara för att många gör en viss sak eller har en viss livsstil så behöver det inte vara rätt eller hållbart med god konsekvens.

Om man inte hittar sig själv så kan man missa mycket oavsett vilken grupp man tillhör, de som har mycket saker eller de som inte har det. De som har mycket kring sig missar kanske att lära känna sig själva genom att inte ha tid att reflektera. Att leva ett enklare liv innebär däremot att man har mer tid för sig själv och att lära känna sig själv. Det har känts för mig otroligt läkande att leva i det gröna, att ha tid och kunna undvika stress. Jag har hittat en balans som passar mig, jag jobbar halvtid och älskar mitt jobb, men samtidigt har jag en hel del tid för mig själv.

Vad har du för tankar kring bekvämlighet? (Fysiskt och mentalt)

Jag har alltid älskat kroppsarbete. En av höjdpunkterna är när jag hämtar vatten i källan. Det gör jag var fjärde dag, ca 9 liter per gång, som räcker för oss två i två dagar till matlagning och att dricka. Till disk och tvätt samlar jag regnvatten. Trots att jag har rinnande varmt vatten på jobbet, så saknar jag det inte här hemma. Sen gillar jag att klyva och bära in ved, men vi eldar väldigt sparsamt så vi behöver inte så mycket.

Om man inte är van vid att leva så här men funderar på att prova är det viktigt att ta en sak i taget. Det viktigaste är nog köksrutinerna, att de fungerar mycket bra. Sen kan man fortsätta med nästa steg. Diska gör jag helst utan diskmedel, hett vatten löser upp fett. Vad gäller personlig hygien, så tvättar man sig i en balja, men sen har vi en timmerbastu nere vid ån. Det känns väldigt lyxigt. Tvätta kläder gör vi i en liten minitvättmaskin i plast som fungerar på 12 volt el.

Sedan samarbetar jag med några andra på en hantverksaffär och där har jag en tvättmaskin installerad, som jag fyller med tvätt på morgonen på väg till jobbet sen hämtar jag de rena kläderna på väg hem. Det känns väldigt lyxigt. Rent allmänt kan man säga att man håller sig frisk mycket bättre om man inte överdriver att tvätta sig. Jag har nästan aldrig varit förkyld till exempel.

Om man börjar odla, så börjar man också på en liten yta och ser till att det fungerar innan man tar nästa steg. Vardagsrutinerna bestäms av årstiderna. I februari klyver man ved till nästa vinter. Sen sår man på våren och sköter om odlingarna, på sensommar och höst skördar man och plockar bär, syltar och saftar. På vintern är det vila, då har man tid att läsa.

Vad är din inställning till teknik?

Vad gäller teknik, så finns det bra och dåliga konsekvenser av att använda viss teknik. Jag gillar mekanisk teknik istället för elmaskiner. De slukar inte så mycket pengar och resurser och har inte dåliga konsekvenser.

Jag är också väldigt intresserad av mikrobiologi, särskilt inom växtodling, hur man kan frigöra fosfor som behövs. Jag vattnar till exempel med effektiva mikrober, växterna mår så bra av det. Jag hittar mycket information genom min läsplatta, så jag är ju ganska modern.

En annan sak är att ta vara på naturens energi, vi har ju solceller men kan bli bättre på att använda energi från t ex blixt och vind.

Vad vill du säga till dem som skulle vilja ha ett annat sätt att leva än det ekorrhjul som vi har som standard?

 

Anoteket har kultur som huvudverksamhet med fokus på ord, ton, bild och gestaltning. Våra verksamhetsområden är:

  • RetoRik - kurser i praktisk retorik, storytelling och presentationsteknik m m
  • Mikroförlag
  • Bok-/musikscen - litterära musikframträdanden
  • Föreläsningar och kurser samt FilosofiForum

Vi är intresserade av att skapa nya tvärkulturella samarbetsformer.

Kontakta oss eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att maila till eva@anoteket.se

Copyright © 2020 · All Rights Reserved · Anoteket AB