Ingemar Karlsson - Han gör det omöjliga möjligt

Vem känner inte Ingemar Karlsson? Jag själv har känt honom ett antal år och våra korta samtal under åren gjorde mig mer och mer nyfiken på denna man och hans sätt att leva. En kall dag i december mötte jag honom i hans hem och vi satt oss ner och jag äntligen kunde ställa mina frågor. Naturligtvis var min första fråga vad som fick honom att säga "Jag har inte tid att jobba" - som en gammal artikel om honom hade som titel.

"Jag har inte tid att jobba"

Det är helt enkelt så att arbetet sinkar en, man säljer sitt liv och sin tid, man blir en löneslav. Jag bestämde mig för att sluta lönearbetet för att kunna hinna med det JAG ville  göra och ta hand om det jag hade t ex jobba i skogen och odla min egen mat. Jag minns när jag bestämde mig, det var på en fest där jag träffade någon som sa: Det är bara sluta lönearbetet, det löser sig alltid. Redan tidigare var jag väldigt påverkad av boken Walden av Henry Thoreau, så tankarna fanns där redan och jag tog steget.

Eftersom jag trappade ner redan innan, så sa facket att det blir 0 kronor i A-kassa. Så där stod jag helt utan inkomst. Eftersom jag förde kassabok så visste jag vad jag hade för utgifter: 15 kronor i veckan, 5 kr för bastubad, 5 kr för en dosa snus och 5 kr för en öl i bastun.

Jag läste en artikel i en tidning om franska "Återvändare till naturen". Jag ville träffa dem så jag liftade med en lastbil ner till Paris, men jag missade gruppen så jag fick komma hem.

Jag ville vara mitt i samhället men gå min egen väg och drömmer om ett medmänskligare och fredligare samhälle där vi inte konsumerar så mycket och där vi lever enklare med andra värden. Jag står helt bakom downshifting, frivillig enkelhet och nedrustning.

Du är en ovanligt driven person med många järn i elden. Vad driver dig?

Jag är en väldigt vanlig person, lat som alla andra. Men kaffet hjälper en att komma igång, sen är det full rulle men man hinner ändå inte allt man vill göra. Jag tycker om människor och tycker att alla är intressanta på sitt sätt. Det finns många människor och mycket saker, så det finns massor att göra. Jag ser möjligheterna i alla grejer.

När och varför kom du på att leva ett alternativt liv?

Redan på 70-talet var jag med i det makrobiotiska (i harmoni med naturen) matgruppen Matfront i Lund, där vi köpte in mat tillsammans och delade upp mellan oss.

Kulturen har haft för mig en mycket stor roll, långt tillbaks med progmusik och festivaler. Det kom grupper som började sjunga på svenska och spelade folkmusik. Vi startade vattenfestival när vi borrade en brunn och tyckte att kan man göra det i Stockholm så kan vi göra det i Uråsa.

"Love och peace i lingonskogen" (film på Youtube om Ingemar)

Jag är inte mot materialism utan är för enkelheten och återanvändning. Jag använder gärna det som finns t ex mobiltelefon men vill inte medverka i att producera mer. Det räcker med det som redan finns.

Jag tycker att det är viktigt att man är för något och inte mot något. Att vara för något ger mer positiv energi än att vara mot något.

Man ska gå sin egen väg och ska kunna välja. Skulle jag kunna leva om mitt liv, så skulle jag välja samma väg.

Vad är det bästa och det sämsta med att leva utan fast inkomst?

Det bästa är friheten och den höga kvalitén på maten genom att man har tid att odla själv. Det sämsta är att man ibland ställs inför oförutsedda utgifter och har ingen buffert.

Vad är dina ledord som är viktiga för dig att leva efter?

Kärlek, fred och enkelhet.

Vad är dina reflektioner på livet lite kort?

 

Anoteket har kultur som huvudverksamhet med fokus på ord, ton, bild och gestaltning. Våra verksamhetsområden är:

  • RetoRik - kurser i praktisk retorik, storytelling och presentationsteknik m m
  • Mikroförlag
  • Bok-/musikscen - litterära musikframträdanden
  • Föreläsningar och kurser samt FilosofiForum

Vi är intresserade av att skapa nya tvärkulturella samarbetsformer.

Kontakta oss eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att maila till eva@anoteket.se

Copyright © 2020 · All Rights Reserved · Anoteket AB