Jennifer Rácz – Fylld av längtan som skapat henne

En blåsig måndag eftermiddag i januari träffar jag äntligen denna fängslande unga kvinna med så mycket naturlig livskunskap, som skulle räcka för ett helt liv för många. Det lilla huset där hon bor är gömt bakom andra större hus och hon möter upp oss med ett stort leende för att visa vägen. Hon utstrålar något som jag har svårt att sätta ord på men som gör även mig lugn och harmonisk. Vi sätter oss i hennes ombonade kök och börjar prata om livskvalitet. Jag är nyfiken på vad hon har att säga.

Vad är livskvalitet för dig?

Livskvalitet betyder flera olika saker för mig, det finns olika grenar. Innan man skaffar barn är man sig själv och man gör det man själv tycker är viktigt, att hitta meningsfulla saker både för kropp och själ att uppfylla sitt liv med och ge vidare till nästa generation. Det är viktigt att skapa inre glädje, passion och livsglädje och att hitta sitt sammanhang med andra människor. ”Vi är inte gjorda för att vara själva.”

Barn är en kärleksgåva, en ny tråd i livet. Jag är mycket tacksam att ha fått något så vackert som lille Leart. Jag vill ge honom en stark grund att stå på.

Var får du den starka grunden ifrån?

Maten är mycket viktig för mig, med naturlig mat kommer jag närmare ett naturligt leverne. Idag köper vi vår mat i affärerna och vi vet inte hur maten är odlad och var den kommer ifrån. Det är inte så mycket upplevelse i att plocka maten från butikshyllan istället för att se den växa och sköta om din planta. Det är så stor skillnad i matkvalitet.

Vad är viktigast för dig i livet?

Viktigast är medvetenheten. Medvetenheten om vad du stoppar i dig som ska ge dig energi hela dagen. Nästa fråga är vad du vill göra med denna energi? Vad lägger du den energin på och vad får du tillbaka. Det är också viktigt att göra det man tycker är meningsfullt. Alla vi har en medfödd naturlig roll som vi fyller när vi är med andra. Det är bättre än ett bestämt arbete. De som har läkande egenskaper kan ta hand om andra i sin omgivning, en annan odlar maten, en tredje håller på med handel och en fjärde spelar musik och underhåller oss. Men så fungerar inte samhället.

Men det är svårt att veta vad vår egen naturliga roll är eftersom vi alla blir från barndomen indoktrinerade och blir tillsagda vad vi ska göra. Tänk bara på hur skolan fungerar, barnen sitter i bänkar och lyssnar på en person istället för att sitta i en ring och prata med varandra. Det är ingen som hjälper att ta fram och uppmuntra din naturliga roll. Man borde lära sig i skolan att leva istället för att rabbla upp årtal. Vi skulle behöva en mer praktisk skola där barn är ute mycket och provar på olika former att utrycka sig inom.

Hur hamnade du i den livsstil som du har i Säljeryd?

Jag har känt mig hemma i det enkla livet sen jag var liten istället för det komplexa som samhället idag påbjuder. Jag vill ha ett enkelt och praktiskt liv nära naturen, nära hjärtat, utan klädkoder, med mycket skapande där du gör mycket själv med dina händer och där vi blir påminda om de gamla vackra kunskaperna.

Jag som barn har alltid varit ute och lekt i naturen och var med i något som hette skogsmullarna.

Vad säger du till dem som vill istället ha modernt och mycket ny teknik?

Vi vet inte vad all teknik och alla saker kommer ifrån, hur de påverkar både dem som tillverkar dem och dem som använder dem och framför allt vad de gör med vår miljö. Vi har ett ansvar, vi kan inte bara hoppa in i en ny teknik för att det är kul. Jag vill inte ha detta ansvar på mina axlar.

Jag började söka mig till skapande människor och konstnärer, hos dem känner jag mig hemma. Det enkla finns inom oss.

Vad har du för tankar kring bekvämlighet? (Fysiskt och mentalt)

För mig är det bekvämt när jag kan vara hemma, har ved i spisen och jag kan laga min mat. Sen kan jag vila och sova gott om natten. I motsats till den så kallade ”lägenhetslivet”, då man har maskiner som sköter allt man behöver göra, man köper sin färdiga mat och man tillbringar mycket av sin tid på jobbet. Då är bekvämt att få vara ledig och kunna pusta ut hemma.

Jag lever som jag lär. Det är utmanande att leva som jag gör men det är också bekvämt utan påtvingat ansvar.

Vad är nackdelarna med att bo i Säljeryd?

Det tar själslig energi att stå på sig och försvara sitt sätt att leva, fast det är bra samtidigt att inte simma med strömmen. Man får hålla sig frisk, annars blir det jobbigt. Men friheten är värd allt.

Kan du berätta lite om ditt vardagsliv?

Det är hyfsat enkelt, man behöver först och främst en vedspis och medan du lagar maten, värmer du upp hemmet. Vad gäller hygienen både för din mat och för din kropp, så behövs det stora och små grytor och kärl, alltid från renast till smutsigast. Det finns olika grader på vattnet, från vitt vatten (till mat och dricka) till grått (diskvatten och där du har tvättat händerna), som fortfarande går att använda till det smutsigaste (t ex blöjorna). Då blir vattnet svart och ska direkt ut ur huset. Till tvätt använder jag varmt vatten och naturtvål och inga kemikalier. På kvällen lämnar vi en stor balja med tvätt och natursåpa på spisen över natten.

Generellt kan man säga att ju mer man duschar och ju mer kemikalier man använder, desto oftare behöver man duscha och smörja sig, eftersom man tvättar bort hudens naturliga skyddslager, så det blir en ond cirkel och obalans.

Vad gäller avlopp så kan man slänga ut smutsvattnet direkt i naturen om man använder naturtvål. Dessutom kan man rena sitt avloppsvatten i olika steg med växter, där kommer permakulturen in.

Vad vill du säga till dem som skulle vilja ha ett annat sätt att leva än det ekorrhjul som vi har som standard?

Anoteket har kultur som huvudverksamhet med fokus på ord, ton, bild och gestaltning. Våra verksamhetsområden är:

  • RetoRik - kurser i praktisk retorik, storytelling och presentationsteknik m m
  • Mikroförlag
  • Bok-/musikscen - litterära musikframträdanden
  • Föreläsningar och kurser samt FilosofiForum

Vi är intresserade av att skapa nya tvärkulturella samarbetsformer.

Kontakta oss eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att maila till eva@anoteket.se

Copyright © 2020 · All Rights Reserved · Anoteket AB