Folkliv

Bildföreläsningar

Med bilden som verktyg håller jag olika föreläsningar inom etnologi och historia.  T.ex ”Kloka gubbar och visa käringar om gammal folkmedicin, Trollen i myt och verklighet, Midsommar i äldre tid o.s.v. Jag gör också föreläsningar med utgångspunkt från min fars Rune Velanders efterlämnade bildarkiv, där jag berättar till de bilder som min far tog från slutet av 1950-talet in på 2000-talet.

Om fotografen Rune Velander
Rune Welander var född 1930 i Mistelås församling i Småland. Han köpte sig en kamera i 1950-talet och började dokumentera sin omgivning. Det var en brytningstid, då en stor del av befolkningen flyttade från landsbygd till tätort, och kvar blev de gamla.
Rune Welander var också lantbrukare och lantbrevbärare, vilket gjorde det möjligt för honom att möta olika personligheter.
Han vann också flera priser genom att delta i olika fototävlingar och blev också tilldelad Alvesta kommuns kulturpris för fotoutställningen Livet på landet 1998.
Han fotograferade i hela sitt liv, tills han avled 2008.

Släkt och hembygdsforskning

Är du nyfiken på din släkts historia och vill börja forska men vet inte hur och var du ska börja? Då är det en kurs för dig! Jag kallar den Släktforskning på mitt sätt – En nybörjarguide där du söker efter dina släktingars spår och jag håller den i samarbete med Sensus i Växjö.
Kursen erbjuder dig en grundläggande kännedom om släktforskning för att du på ett enkelt sätt ska kunna använda tekniken och praktisera den på din egen släktforskning. Kursen består av föreläsningar, textstudier samt praktiska övningar.
Jag utför även släktutredningar på beställning och annan hembygdsrelaterad forskning. Är det något du undrar över så hör av dig.

Långt bort i tiden där man inte sätter gränser, fann vi det aningslösa och på det viset skapade vi Anoteket. Tanken är att vara en kulturbärare med fokus på livskvalitet genom att odla våra intressen inom skrivande, musik och folkliv.

Anoteket är ett varumärke av SweBizz AB.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att maila till eva@anoteket.se

Copyright © 2015 · All Rights Reserved · Anoteket