Att finna sig – Antologi

Författarna om skapandeprocessen:

CHRISTER PETERSSON – Ni Eva och Sven har gjort ett jättejobb verkligen! Det blev en mångfald i texterna. Det är tilltalande med den demokrati som rådde i gruppen, samtidigt som förlaget hade full rättighet att ta alla beslut. Sven var bra på boksläppet.”

EVA GRIP – ”Det var fantastiskt spännande att vara delaktig och ta fram en gemensam produkt. Boksläppet var toppen, proffsigt, alla fick utrymme. Det var bra med sångerna.”

GUDRUN MÖLLERBERG ANDERSSON – Resultatet av processen blev en gemensam kärna, en röd tråd i antologin.”

PER-OLOF ANDERSSON – Resan var så spännande, under processen så hade vi alla olika idéer och olika uppfattningar men Eva och Sven höll ihop det hela och gav energi hela tiden och säkerställde att vi skulle ro projektet i land.”

SVEN VELANDER – ”Vi har försökt lyfta fram det unika hos var och en och låtit bli att likrikta bidragen. Att spreta kan låta negativt, men vi ser detta som att vi tar fram det egenartade hos varje författare. Alla bidrag har vissa guldkorn.”

Medverkande författare:

Agneta Råhlin En gemytlig och skicklig konstnärssjäl med perspektiv på livet, som nu även målar med ord
Anders Ekberg En världsvan och kreativ bokmaskin med många titlar på sitt samvete, som berättar om en första gång i Småland
BrittMarie Konradsson En gladlynt och sprudlande barnboksförfattare som emellanåt även kokar ihop en kokbok och är alltid på språng
Christer PeterssonEn lyrikälskande och yrkes-kunnig medicinman med glimten i ögat, som gärna känner doften av ett äpple
Eva Fodor Velander En handlingskraftig och drivande virvelvind som snabbt tar sig an nya utmaningar medan hon reflekterar över vårt sätt att leva
Eva Grip – En driftig och mångsidig guidande skribent från Skåneslätten med många järn i elden på väg mot det perfekta
Gudrun MajvorsdotterEn ovanlig och hjärtlig kvinna som lever ett annorlunda liv tillsammans med sin man Rutger i samspel med naturen
Gudrun Möllerberg AnderssonEn aktiv och kunnig pedagog som behärskar språket och målar både med pensel och ord om livet
Nils-Johan NilssonEn naturfilosof som gärna drömmer och drar några timmerstockar och av spillvirket fogar ihop sin snickarglädjePernilla Sporre En sökande och resonerande terapeut som lär ut vikten med kroppsnärvaro och letar svar på livets gåtaPer-Olof AnderssonEn stillsam och djuptänkande ordfilare som är full av tankar och gärna simmar medan han begrundar ögonblickets storhet Sven VelanderEn ordstaplande punkpoet med mustigt språk som aktivt söker efter livets melodi och gärna tar en paus för att finna ”ingenting”

Författarmöten (via ZOOM):

30 mars – Presentationsrunda och Antologins innehåll
15 april – Avtal/Överenskommelse
7 maj – Bokens struktur
28 maj – Formgivning, titel, omslag
15 juni – Marknadsföring och tryck
Redaktionellt arbete
27 aug – Program boksläpp
20 sept – Genrep boksläpp
18 okt – Boksläpp

”De tolv författarna tar på sitt eget sätt fram det som vi kallar livet.”
”De små ögonblicken varvas med de stora frågorna som människan alltid brottas med. Då kan det vara skönt att bara sätta sig ned och finna sig.”

Vår vision är att antologin – som innehåller essäer, noveller och dikter rörande livet – ska vara levande. Vi vill att texterna ska sätta igång en tanke- och skapandeprocess hos läsarna och åhörarna. Vi ska även levandegöra innehållet med hjälp av ord, ton, bild och gestaltning genom uppläsningar, musik-program, bildvisningar och dramatisering.

BOKSLÄPPET 18 okt 2020

Smakprov ur antologin:

Ur Förordet

”Inget är för litet eller för stort för att kunna rymmas i denna antologi för inget är för obetydligt för att kunna få plats i livet.
Vi bär alla på historier och har något viktigt att berätta, olika tankar och erfarenheter i stort och smått genom dröm och verklighet och om livets små glädjeämnen och kullerbyttor. För vad är egentligen livet, om inte att kunna njuta av det trots alla vedermödor.”

”I denna antologi får vi bekanta oss med olika små fragment ur författarnas livsresa. Vi möter en färgsprakande blandning av olika figurer från när och fjärran: från en latmask och en osannolik präst till Prylpelle och den första människan i rymden.”

Citat ur ”Allt börjar med en tanke” och ”Att vara människa i vår tid” av Agneta Råhlin

”Idag är jag ännu mer övertygad om att människan är en skapande varelse och att hon utan skapande fjärmar sig från sig själv och sitt innersta …”

”Det går inte att putta människor framför sig eller släpa dem efter sig utan vi måste gå tillsammans bredvid dem.”

”… man försöker hela tiden vara mycket mer än man är, men i längden blir det tröttsamt för både en själv och omgivningen. Att spela en roll kan var befriande ett tag, men på sikt föder det smärta och tomhet inuti, som inte försvinner hur mycket vi än presterar och köper prylar.”

Citat ur ”Första gången i Småland” av Anders Ekberg

”Min plats var längst ut på en kant närmast dörren. ’Så du fick drängplatsen’, viskade Bo när hon gick förbi.”

”Jag såg något märkligt där i Småland. På flera av vägarna mötte vi, eller körde om, ensamma äldre män på cykel. De var finklädda på ett gammalt sätt med gråa eller bruna kostymer och hatt eller keps. Det var kanske på friarfärd. Jag funderade om detta också var min framtid. Ensam på en cykel på väg mot en kvinna som kanske inte fanns.”

Citat ur ”Björkedragning” och ”En sommardag lite senare i livet” av BrittMarie Konradsson

”Under musik, jubel och skratt drar så björkdragningsfolket fram på grusvägen mot Emerentias lilla gård. Längst fram på björken sitter farbror Carl, Haralds bror, gränsle över björken och spelar på sitt dragspel.”

”Natten har varit en god natt. Maken och hon har haft just den sortens samtal och närhet som hon allt som ofta så innerligt längtar efter och med tidens erfarenhet vet hon att dessa nätter självklart också finns, dock med mycket ojämna mellanrum.”

Citat ur ”Doften av ett äpple – tankar om sinne, minne och mening” av Christer Petersson

”Jag skär en tunn klyfta ur ett riktigt juläpple – Cox Orange. Doften öppnar alla sinnen och lyser upp ögonblicket. När jag stoppar klyftan i munnen och börjar tugga rinner minnena till.”

”Sinne och minne så nära sammankopplade! Dofter och smaker har en nästan magisk kraft att kunna öppna halvt glömda världar … Att kunna leva i nuet med öppna sinnen är tveklöst en väg mot det meningsfulla livet tänker jag medan jag tuggar i mig de sista bitarna av mitt äpple.”

Citat ur ”Hinner inte, orkar inte” av Eva Fodor Velander

“Jag har inte tid” – hör vi ofta, men tidsbristen är upplevd, vi har mer tid än någon annan generation tidigare haft. Vår tids paradox är att vi trots det känner oss jäktade.”

”Problemet är nog att vi inte har tid och ork att stanna upp och reflektera när vi känner oss jagade, fast våra liv är nära att kollapsa. Att leva i ständig brådska är inget riktigt liv.”

”Den nya innebörden av rikedom för oss är inte att ha mycket utan att sakna lite av det vi behöver eller längtar efter.”

Citat ur ”Gåvan” och ”Perfekt” av Eva Grip

”En skorrande, genomträngande ringning får Inger att rycka till där hon står och torkar av spis och diskbänk. Hon är inte van vid att folk ringer på.”

”På målarkursen trivdes jag.
Blå, röd, gul och vit var de enda färger jag behövde för att framför mina förvånade ögon göra stora bilder jag tyckte om. Vad de föreställde visste ingen, men alla var ändå nästan perfekt tillfredsställande, nästan vackra.”

Citat ur ”Att leva på en ovanlig planet” av Gudrun Majvorsdotter

”Trots vår höga levnadsstandard är det många som mår dåligt idag, det är nog därför som vi förstör planeten, för om man mår dåligt, så köper man många prylar, reser hit och dit och söker upplevelser utan att veta vad man egentligen vill hitta.”

”Livskvalitet för mig är att må bra och ha flöde i mitt liv, att leva i samspel med naturen så mycket det bara går, om man nu kan. Då ter sig helt andra saker mer lockande och meningsfulla istället.”

”Om man inte hittar sig själv så kan man förbise mycket oavsett om man har många saker eller inte. De som har mycket kring sig, missar kanske att lära känna sig själva genom att inte ha tid att reflektera.”

Citat ur ”Från kart till färdig frukt” av Gudrun Möllerberg Andersson

”Detta favoritträd har blommat och burit frukt i många år och följt generationers uppväxt och mognad. Det har lyssnat på barnskrik i en vagn och viskande kärleksord hos paren på bänken.”

”Med kvällsbrisen i nacken kommer de hem innan solen dalar i väst. Himlen bjuder på gulrosa scenerier. Det finns ljus och värme kvar denna innehållsrika dag, med tillbakablickar och framtidstro, tänker Lisa när hon sätter sig under trädet.”

Citat ur ”Värken längst där inne” och dikter av Nils-Johan Nilsson

”Övermäktig hejdar jag mig av denna utomjordiska skönhet, i bävan inför det oändligt stora, släpper min gapande tioåriga mun ut sina lungors värme i nattens kyla.”

”När vet man att man nått sin gräns? Visst hade jag varit där flera gånger i livet, utan mening som segel utan vind. Den krisen är existentiell.”

”Stjärnstoft bor ju i ditt bröst
fastän du finns på jorden.”

”Sanden rinner ur min hand
blir glitter och blänk i ljuset
tiden som flyr mot slutet.”

Citat ur ”Att andas gud” av Pernilla Sporre

”När vi senare passerar en kyrka med Mariastaty vid vägen, förvånar chauffören mig med att göra korstecken. Så småningom vågar jag ställa den osvenska frågan om hans religion. Jo, han är född hindu. Korstecknet? Han skrattar och säger ”Gud är ett … Där sitter jag på passagerarplats utlämnad till Guds försyn och kan inte annat än förlita mig på att vi kommer hamna där vi ska.”

”Vi tror att ekonomi är en grundlag och evidens en självklar utgångspunkt för allt. Hur det som är kvalitativt mätbart och genererar tillväxt har ett värde, mycket högre än allt annat oavsett vad hjärtats röst viskar.”

Citat ur ”Ögonblickets filosofi eller varför Gagarin aldrig bytte om” av Per-Olof Andersson

”Fast vi sitter med en kopp kaffe och beklagar att tiden och för den delen ett liv, går oönskat fort, har vi ändå knappast en medvetenhet om att vi för stunden rör oss i en hastighet av drygt 1 600 kilometer i timmen.”

”… ögonblicken … ett kringresande teatersällskap, som återkommer till ett nu slumrande samhälle med en tidigare bejublad föreställning och får rörelser, ord och sånger att återuppstå i invånarnas medvetande.”

”Jurij vänder nu ansiktet mot den övriga församlade gruppen av tätt sammanpressade orgelpipor och säger något samtidigt som han pekar med en öppen hand mot mig. Allas blickar, utom just Jurijs, känns sedan riktade mot mig och jag kan plötsligt få syn på mig själv med vad jag antar är gruppens ögon.”

Citat ur ”Punkpoesi för trasiga själar”, ”Du fattas mig” och ”En hårt arbetande latmask – Konsten att göra ingenting och ändå få allt gjort” av Sven Velander

 ”Att brinna för något i livet är ett bra sätt att spendera vår tid här på jorden. Vad denna passion är har ingen större betydelse, det är du som väljer. Inget är för litet för att kunna uppmärksammas och inget är för stort för att inte rymmas.”

”Mina tankar på min far har med åren blivit färre, men när jag tänker på honom så gör jag det oftast med ett leende på läpparna … Det var så kravlöst och fritt som det bara kan vara i en ung själs gryningstid och med en far som inte brydde sig så mycket om detaljerna, utan bara fanns där.”

”Eftersom jag själv föga orkar bry mig om dessa fenomen, så väljer jag att ta avstamp i det jag är bäst på och vilket jag med stor framgång har utövat genom hela livet och det är att göra ingenting … Att vi ser på ”ingenting” med en något negativ bild kan ha sin upprinnelse i att vi har trasslat in oss i en gedigen lista av meningslösa måsten, vilka till sin natur inte är annat än ”ingenting” och leder inte någon vart, utan lotsar oss bara bort från oss själva.”