Förlag

Efter en tanke som har grott i flera år i den småländska myllan, startade vi (Eva Fodor Velander och Sven Velander) Anoteket Mikroförlag år 2020 för att kunna ge ut – i första hand – egna böcker inom områdena historia, etnologi, existentiella frågor och retorik. Läs mer om förlaget och författarna bakom längre ner på denna sida. I andra hand ger vi ut antologier av författarna i författarnätverket Litterärerna.

Vi är förlaget som tonsätter sina böcker för att kunna presentera dem i ord och tonAnotekets Bok- och musikscen. Våra böcker kan du köpa online AdLibris, Bokus och Akademibokhandel. Enstaka exemplar kan du beställa genom att maila till oss på Anoteket mikroförlag.

PUBLIKATIONER

Vår 6:e bok: Jorden vi ärvde – Landsbygd i brytningstid”

Landsbygd i brytningstid genom kameralinsen av den prisbelönade fotografen Rune Velander. Denna bok kan även köpas på Cultix i Växjö. Boksläpp: 1 juni 2024 i Hallaryd (på Hallarydsdagen). ISBN 978-91-986126-5-3. Pris: 150 kr + frakt. Läs mer om boken här.

Vår 5:e bok: ”Min plats i livet – En antologi av Litterärerna”

Med 32 bidrag av 14 författare från Författarnätverket Litterärerna. Boksläpp: 21 oktober 2023Älmhults bibliotek. ISBN 978-91-986126-4-6. Pris: 150 kr + frakt. Läs mer om boken och författarna här

Vår 4:e bok: ”Möllebergstrollet och de röda stenarna – En saga för STORA och små”

En sagobok för vuxna och barn av Sven Velander. Boksläpp: 9 och 23 april 2022 i Älmhult. ISBN 978-91-986126-3-9   Pris: 150 kr + frakt. Läs mer om boken här.

Vår 3:e bok: ”Bli RetoRik! – Inblick i vältalighetens värld”

Facklitteratur av Eva Fodor Velander. Boksläpp: 14 juni 2021 i Kalmar. ISBN 978-91-986126-2-2   Pris: 180 kr + frakt. Läs mer om boken här
Bilder från boksläpp 14 juni 2021 i Kalmar.

Vår 2:a bok: ”Att finna sig – En antologi med tankar om livet”

Med 24 bidrag (essä/novell/dikt) av 12 författare. Boksläpp: 18 oktober 2020 i Växjö.
ISBN 978-91-986126-1-5   Pris: 120 kr + frakt. Läs mer om boken och författarna här
Bilder från boksläpp 18 oktober 2020 på Växjö Stadsbibliotek

Vår 1:a bok: Järnviljan

Historisk kortroman om 1600-talets Småland av Sven Velander. Boksläpp: 15 juni 2020 i Växjö. ISBN 978-91-986126-0-8   Pris: 80 kr + frakt. Läs några läsarröster och mer om boken här
Bilder från boksläpp 14 juni 2020 i Växjö

Om förlaget och författarna bakom

Kultur är livsnödvändig för oss. Därför ligger vår huvudfokus på bokens innehåll och kvalitet och inte endast på att generera vinst. Vi vill ge våra läsare en subtil läsupplevelse och erbjuda ett annorlunda och kanske mer ovanligt alternativ till det som redan finns på bokmarknaden.

Så långt det går gör vi allt själva: lektörsläsning,  redigering, korrektur, grafisk design och formgivning av både inlaga och omslag. På detta sätt håller vi våra kostnader nere så att vi kan ge ut många läsvärda böcker. Detta ger oss spänning, lust och glädje.

Eva Fodor Velander – Från saga till retorik

Min väg in i böckernas värld

Min uppväxt präglades av sagor, berättelser och historia. Dörren till berättandets skattkammare öppnades på vid gavel tidigt i min barndom. Redan som fyraåring berättade jag godnattsaga för mina föräldrar, favoriten var Rödluvan. Min älskade morfar levde med oss och förgyllde min vardag med spännande pratstunder under våra långa promenader i omgivningarna eller i hans rum som var fullständigt överfylld med böcker. På somrarna var jag hos min underbara farmor på landet och blev både kroppsligt och själsligt utspisad. Hon berättade om svunna tider, om människor hon mött och deras öden.

Upptäckten av böckernas värld var oundvikligt för mig och jag blev en bokslukare. Böcker för mig var en tidsmaskin, när jag läste, så försvann jag bort in i en annan värld. Enkelheten tilltalar mig och böcker betyder för mig äkta rikedom.

”Jag älskade att gå i skolan och ville lära mig allt från historia och litteratur till matematik och biologi. Under många år hade jag en fantastisk historielärare som levandegjorde de historiska händelserna på ett sätt så att jag såg allt framför mig. Jag var synnerligen betagen av antikens spännande och fängslande värld med alla sina otaliga filosofer och vetenskapsmän. Jag var så otroligt imponerad av alla de tankar och funderingar som de hade haft för så länge sen utan det tekniska överflödet som vi har idag i vår moderna tillvaro.” (Citat ur min bok Bli RetoRik!).

Det var alltså i skolan som den första gnistan till min passion för antiken – retorikens vagga – tändes.

Hur blev jag förläggare?

Efter en tanke som har grott i flera år i den småländska myllan, startade jag och min man Sven Anoteket Mikroförlag år 2020 för att kunna ge ut – i första hand – egna böcker inom områdena lokalhistoria, folkliv och folktro, existentiella frågor och retorik. På en avskild plats i Älmhults närområde fann vi den ro som krävdes för att starta och driva mikroförlaget samt skriva och ge ut våra böcker.

Kultur är livsnödvändig för oss. Därför ligger vår huvudfokus på bokens innehåll och kvalitet och inte så mycket på stora upplagor. Vi vill ge våra läsare en subtil läsupplevelse och erbjuda ett annorlunda och kanske mer ovanligt alternativ till det som redan finns på bokmarknaden. Så långt det går gör vi allt själva: lektörsläsning, redigering, korrektur, grafisk design och formgivning av både inlaga och omslag. På detta sätt håller vi våra kostnader nere och upplever spänning, skaparlust och glädje.

Sedan tonsätter Sven våra böcker så att vi kan presentera dem i ord och ton på Anotekets Bok- och Musikscen.

Mitt författarskap

Mitt intresse för själva språket växte successivt under åren. Jag hade en fantastisk och erfaren lärare när jag läste nusvenska och lingvistik på Stockholms universitet och jag fick uppskattande och värdefulla kommentarer av henne på mina texter.

Jag debuterade som medförfattare redan 1997 med texten ”IT som förändringskraft i samhället” i antologin ”Ledarskap i brytningstid” av Novemus vid Örebro Universitet. Texten diskuterar bland annat den maktförskjutning – från chefer på toppnivå till ledare och medarbetare närmare den egentliga arbetssituationen – som skedde när informationsteknologin dök upp i våra liv. Denna nyvunna makt – genom tillgång till mer information och kunskap – gav människor i samhället i allmänhet och på arbetsplatser i synnerhet oanade möjligheter att påverka, så att ens avsikter gav omedelbara resultat. Vi insåg redan då att i framtidens organisationer skulle man alltmer att jobba i olika nätverk och team med ökad samverkan och synergieffekter som resultat.

Mitt arbetsliv har präglats av osannolika och ovanliga kombinationer av tillfälligheter och skeenden samt en stor portion omedvetna inre mentala processer. Allting sammanstrålar på ett sätt, som om någon utifrån skulle styra mitt liv, någon som ser helheten och hur den styrs upp av de viktigaste detaljerna. En sådan detalj var ett av mina roligaste arbeten: som presschef på Alcatel i Haag. Det var verkligen ett internationellt arbete och många tyckte att det var kul att jag – en ungerskfödd svenska – skrev pressmeddelanden på engelska på ett franskt företag i Nederländerna.

Under mina otaliga resor i världen har jag mött många olika personer och livsöden. Det resulterade i många existentiella tankar och jag kände så småningom att jag har en hel del viktiga aspekter i livet att berätta om. Idén att även skapa böcker och inte bara konsumera dem föddes.

När min man och jag startade vårt förlag, dök tanken på en antologi upp och resultatet blev boken ”Att finna sig – En antologi med tankar om livet”. Min essä ”Hinner inte, orkar inte” inleder antologin och handlar om det märkliga som jag och min man Sven hade råkat ut för, nämligen att genom olika omständigheter hittades vi av det som vi kallar livskvalitet, utan att aktivt och medvetet söka efter den. I min text reflekterar jag över den onödigt höga standard som ”Prylpelle” och ”Jäktlisa” i västvärlden har idag och det ekorrhjul och den välfärdsfälla vi i västvärlden befinner oss i. Jag resonerar kring vad en av vår tids stora gissel, den kollektiva utmattningen, gör med oss när den smyger sig på obemärkt och varför vi upplever tidsbrist fast vi har mer tid än någonsin, samtidigt som vi brottas med den enorma mängden sinnesintryck som omger oss.

Detta är ett ämne som jag brinner för och jag planerar att skriva en egen bok om det så småningom.

Min uppväxt och skoltid samt alla mina resor jämte allt mitt skrivande och mina retorikkurser som jag hållit, ledde oundvikligen fram till min egen bokdebut 2021, som ensam författare till boken ”Bli RetoRik! – Inblick i vältalighetens värld”. Det roliga var att jag aldrig egentligen har planerat att skriva en bok om just retoriken. Jag kan säga i stället att det var ämnet som omfamnade mig genom den omedvetna processen som ledde mig i riktning mot retoriken och gjorde det möjligt för att skriva boken och debutera som författare.

Att kunna kommunicera är en allt viktigare färdighet, som kräver fortlöpande träning och övning. Vi kanske helt enkelt vill bli mer självsäkra i våra samtal även med personer som vi inte känner eller vi kanske vill veta hur vi kan tala om relevanta saker för att lättare nå ut med våra idéer och tankar på arbetet eller privat i olika situationer.

Min ambition med boken har varken varit att skriva en akademiskt korrekt bok eller en lättläst gör-det-själv bok, utan en bok som på ett sakligt och mångsidigt sätt men ändå lättillgängligt och underhållande beskriver retorikens naturliga plats i våra liv. Boken ger en unik och bred översikt om det mångsidiga begreppet retorik, för att tydliggöra och framhäva diversiteten i den komplexa och ytterst svåröverskådliga världen som vi befinner oss i.

Sven Velander – Att stapla ord

Mitt liv med det skrivna ordet

Jag växte upp i ett hem där det aldrig någonsin fattades böcker. Man kan säga att vi var ofantligt rika, då vi bokstavligen drunknade i böcker. Men för mig var det bilderna i böckerna som först attraherade mig. Min far hade stora böcker med mycket bild och lite text, så vi läste bilder tillsammans.

Min mor läste sagor för mig och hon köpte sagoskivor, med en saga på varje sida av LPn. Jag fullkomligt älskade att lyssna på dessa.

Jag lärde mig – som sig bör – att läsa i grundskolan, men jag var aldrig någon storläsare. Jag kommer ändå ihåg när jag lånade mina första böcker på skolbiblioteket: en bok om en björnfamilj och en om trollet Plupp som bodde i fjället. Det var stort, tänkte jag, att jag nu kunde läsa själv, men jag valde naturligtvis böcker med mycket bilder.

Jag var en mer lyssnande än läsande person, jag ”läste” med öronen. Jag lyssnade mycket på radion, där det fanns många serier och radioteatrar.

Sedan kom min första stora förälskelse in i bilden: musiken. Jag blev riktigt golvad, när jag fick en Beatles skiva. Jag tänkte: ”Hur sjutton kan något låta så bra”. Den första musikskiva som jag själv köpte var ”The Monkees Greatest Hits” och på den vägen är det. Jag är fortfarande en outtröttlig musikkonsument.

Som en följd av detta evinnerliga musiklyssnande, började jag själv spela instrument: först trummor och sedan gitarr. Men jag måste erkänna att det tog lång tid innan jag faktiskt satte mig ner och lärde mig att spela, för det räcker inte att bara äga en gitarr.

Så småningom började jag komponera egna sånger och skriva texter. I början var musiken viktigast och texterna var så att säga underordnade. Men efter årtionden av musikaliskt slit har texterna blivit alltmer viktiga för att kunna uttrycka vad jag tänker och känner, men då oftast inlindat i bomull eller åtminstone gladpack.

Med åren har jag också funnit stor glädje i att läsa böcker, men när jag läser en bok är det ofta intensivt, så att jag inte hinner tröttna och lägga bort den.

Hur kom det sig då att jag har blivit författare?

Man kan säga att omständigheterna gjorde att det blev så. Min älskade hustru Eva och jag kom på den lysande idén att vi skulle göra en musikteater utan att ha någon som helst kunskap om teater. Det är så vi jobbar: vi slänger oss ut i saker – vi inte har en aning om – med stor entusiasm och självförtroende.

Det visade sig med tiden att manusskrivandet hamnade på mitt bord, så jag skrev ett teater manus utan att ha någon som helst aning om hur man gör. Efter att projektet med musikteatern var över, var vi redan involverade i ett bokprojekt: en antologi, som vi till sist själva fick ro i land. Men inte hindrade det oss! Vi spottade i nävarna och tog oss an denna utmaning. Men eftersom vi aldrig hade gett ut någon bok tidigare, så ville vi först pröva våra vingar inom författar- och bokutgivningens underbara värld. Mitt musikteater manus blev snabbt den historiska kortromanen ”Järnviljan”, som blev min debutbok.

Efter att vi hade gett ut den på vårt nykläckta mikroförlag Anoteket, var det bara att spänna fast säkerhetsbältet och köra. Vi gav ut boken ”Att finna sig – En antologi med tankar om livet” tillsammans med ett tiotal författare. Själv bidrog jag med tre essäer: ”Punkpoesi för trasiga själar”, ”Du fattas mig” och ”En hårt arbetande latmask – Konsten att göra ingenting och ändå få allting gjort”.

Då kom också tanken att låta bok och musik förenas: jag började ”tonsätta” våra böcker. Vi startade Anotekets ”Bok- och musikscen”.

Min andra bok blev ”Möllebergstrollet och de röda stenarna – En saga för stora och små”. Jag har alltid varit fascinerad av människans föreställningsvärld och förundrat mig över att vetenskapen – hur gärna den än vill – inte kan förklara allt. Detta gjorde att jag började få upp ögonen för ett troll som började sätta sig i mitt sinne. Han fick snart ett namn efter en plats i min barndoms marker och sakta men säkert växte berättelsen om honom och hans lilla familj fram. Det var fantastiskt roligt att skriva denna bok, trollet Mölle ”levde” med oss hela vintern. Vem vet, han kanske hör av sig igen när det lider.

Som slutord kan jag bara säga: man ska inte vara rädd för att göra saker som man aldrig har gjort innan, för livet är alltför kort för att tveka. Så länge jag har något att berätta, kommer jag att fortsätta, annars får jag väl göra något annat.