Om oss

”Kreativ entreprenör inom kulturområdet” i Region Kronoberg 2023!

Motivation: ”Med både bredd och djup i den kreativa myllan utvecklar och berikar Anoteket, och dess grundare Eva Fodor Velander och Sven Velander, såväl Älmhult som hela Kronoberg med litteratur, musik, möten och samtal”.

Om namnet Anoteket

Namnet Anoteket är skapat för vår specifika verksamhet, vi (Eva och Sven) är Anoteket. Första delen av namnet har med ”anor”(ursprung, förfäder) i släktforskning att göra och den andra delen kommer från det grekiska ordet theke (ϑήκη) som betyder förvaringsrum. Anoteket betyder förvaringsrum för anor. Jämför med biblioteket, kartoteket m m.

Vårt varumärke – Företagets själ och identitet:

  • Vi är kunniga, kreativa och glada lekmän med en unik tjänsteportfölj: mångsidig blandning av olika tjänster inom kultur.
  • Vi arbetar med våra personliga intresseområden och går utanför traditionella yrkesramar.
  • Vi utgår från oss själva och tänker inte i kommersiella banor.
  • Våra ledord är ”Tänk själv” och ”Gör det själv” – Vi skapar det mesta själva och följer inte trender, ”Vi är inte perfekta men vi är äkta”.
  • ”Learning by doing” – Vi utvecklar oss själva genom att ge oss in på nya områden utan rädsla för att misslyckas.

Eva Fodor Velander

Multikulturentreprenör, föreläsare, kursledare, förläggare, författare.

Utbildning: fil.kand. i matematik/informatik, examen i  sjukvårdsjuridik, diverse examina i ledarskap och lingvistik.
Erfarenheter: projektledning (ca 20 projekt, varav över hälften inom kreativa näringar), B2B marketing, adjungerande adjunkt på LnU, egenföretagare sen 2004.
Bakgrund: från miljonstaden Budapest via Stockholm och Holland till en liten ort på den småländska landsbygden.

”Jag är en vagabond som har bytt land och byggt upp en ny tillvaro 3 gånger, har gjort resor i över 50 länder och hittade till sist det jag sökte i det enkla livet kryddat med kultur och skapande.”

Styrkor:

  • Helikopterperspektiv, ser snabbt de viktigaste detaljerna som bär upp helheten
  • Etablera, bygga upp och leda utvecklingsprojekt (främst inom kreativa näringar)
  • Leda grupper, inspirera och hålla ihop
  • Informationsbearbetning – analysera, selektera, sammanställa, presentera
  • Skapa struktur för ökad förståelse, organisera, samordna och koordinera
  • Pedagogisk, undervisa, lära ut, föreläsa

Verksamhetsansvarig Mikroförlag och Retorik samt författarnätverket Litterärerna

Sven Velander

Musiker, låtskrivare, släktforskare och författare.

Utbildning: fil.kand. i religionsvetenskap, fil.kand. i historia, diverse examina i biblioteks- och informationsvetenskap.
Erfarenhet: musiker och låtskrivare (35 år), släktforskare och kursledare (20 år), bild-föreläsare och berättare i etnologi (10 år), författare (4 år)
Bakgrund: smålänning med många olika färdigheter.

”Mitt största intresse genom åren har varit musik samt lokalhistoria och släktforskning. Att skapa musik har varit en ventil för mig att uttrycka vad jag tänker och känner. Jag har sedan tidiga tonåren lyssnat på och utövat musik i form av trummor och gitarr. Från 1990 har jag börjat komponera musik och har skrivit ca 300 sånger inom rock och pop. Mina sångtexter hämtas ur fiktion och verklighet och kan även handla om en analys över den tid vi lever i med ett stänk av ironi och humor. Jag tonsätter även Anoteket Mikroförlags böcker vilket ger en extra dimension och framförs på Anotekets Bok- och musikscen.”

Styrkor:

  • Kreativitet, att skapa musik, skriva och gestalta
  • Säreget och mustigt språk, behärskar berättandets konst
  • Kommunikativ, har lätt att kommunicera med och bemöta människor
  • Analytisk förmåga och noggrannhet inom sin forskning

Verksamhetsansvarig Bok-/musikscen och Historisk forskning.

Vår resa

För några år sedan var vi vid ett vägskäl och vi valde bort lönearbetet. Vi omfamnade frivillig enkelhet (ett enkelt och okomplicerat liv), downshiftning (kraftigt minskade fasta kostnader) samt minimalism (färre prylar och mindre information) och bytte pengar mot tid för varandraoch friheten att själv kunna bestämma över sin vardag.

Då hittade livskvaliteten oss!

Vi började tänka i de här banorna när vi insåg att vi hade livskvalitet, att det är så här vi vill leva. Det var inte planerat, det bara blev så. Vi visste inte medvetet att det var det vi sökte. Men när det väl kom så trivdes vi.

Fast vårt motto är ”Långsamhet i tid och rum”, kan vi ändå inte säga att vi har ett mycket lugnare tempo, men det är vi som styr livstempot.

Företagande var nödvändigt för oss. Vi lyfte in alla våra hobbys och intressen i företaget.

Våra ledord är ”Tänk själv” och ”Gör det själv”vi gör det mesta själva istället för att outsourca på andra, och så långt det går gör vi det med självfinansiering och med ytterst små medel. Det ökar också självförtroendet och glädjen av att ha skapat något själv och inte bara köpa in det. Värdet för oss är mycket större.

Rikedom har fått en ny innebörd

Rikedom för oss är att sakna lite av det vi behöver eller längtar efter. Vi har mindre pengar men vi lever ett rikt liv. Rika på idéer, möjligheter, nyfikenhet och lust. Och varje idé blir snabbt konkret. Vi har lärt oss under resans gång att man kan leva med väldigt begränsade resurser och ändå ha ett gott och lyckligt liv med betydligt mindre bekymmer.