Om oss

Vårt varumärke – företagets själ och identitet

 • Vi är kunniga, kreativa och glada lekmän med en unik tjänsteportfölj: mångsidig blandning av olika tjänster inom kultur
 • Vi arbetar med våra personliga intresseområden och går utanför traditionella yrkesramar
 • Vi utgår från oss själva och tänker inte i kommersiella banor
 • Våra ledord är ”Tänk själv” och ”Gör det själv” – Vi skapar det mesta själva och följer inte trender, ”Vi är inte perfekta men vi är äkta”
 • ”Learning by doing” – Vi utvecklar oss själva genom att ge oss in på nya områden utan rädsla för att misslyckas

Om Eva Fodor Velander

Utbildning: fil.kand. informatik, examen sjukvårdsjuridik, diverse studier i ledarskap

Erfarenheter
: projektledare (ca 20 projekt, varav över hälften inom kreativa näringar), föreläsare/handledare bl a på LnU, egenföretagare sen 2004.

Bakgrund
: från miljonstaden Budapest via Stockholm och Holland till en liten ort på den småländska landsbygden.

Jag är en vagabond som har bytt land och byggt upp en ny tillvaro 3 gånger, har gjort resor i över 50 länder och hittade till sist det jag sökte i det enkla livet kryddat med kultur och skapande. Efter många års letande och otaliga resor har jag äntligen kommit till ro och har hittat mitt eget sätt att leva medan jag håller på och förverkligar en dröm jag inte visste om att jag hade.

Jag är också en bokslukare sen barndomen och böcker för mig är en tidsmaskin. När jag  läser, så försvinner jag bort in i en annan värld. Jag har gjort mina första resor med böckernas hjälp och jag kunde då även komma till världar och platser som inte fanns. På senare år har jag fått många tankar om livet och känner att jag har så mycket viktigt att berätta, så jag även vill skapa böcker och inte bara konsumera dem. Enkelheten tilltalar mig och böcker betyder för mig äkta rikedom.

Styrkor:

 • Helikopterperspektiv, ser snabbt de viktigaste detaljerna som bär upp helheten
 • Leda utvecklingsprojekt (främst inom kreativa näringar), etablera och bygga upp
 • Leda grupper, inspirera och hålla ihop
 • Skicklig i informationsbearbetning – att analysera, selektera, sammanställa och presentera information
 • Skapa struktur för ökad förståelse genom att organisera, samordna och koordinera
 • Pedagogisk, bra på att undervisa/lära ut/föreläsa

Jag ansvarar för verksamheterna RetoRik och Mikroförlag.

Om Sven Velander

Utbildning: fil.kand. religionsvetenskap, fil.kand. historia

Erfarenhet
: musiker och låtskrivare (35 år), släktforskare/kursledare (20 år), bildföreläsare och berättare i etnologi (10 år), författare (3 år)

Bakgrund: smålänning med många olika färdigheter.

Jag är en kreativ själ och en ordstaplande punkpoet med mustigt språk som tänker själv och lever för musiken medan jag aktivt söker efter livets melodi och gärna tar en paus för att finna ”ingenting”.

Mitt största intresse genom åren har varit musik samt lokalhistoria och släktforskning.

Att skapa musik har varit en ventil för mig att uttrycka vad jag tänker och känner. Jag har sedan tidiga tonåren lyssnat på och utövat musik i form av trummor och gitarr. Från 1990 har jag börjat komponera musik och har skrivit ca 300 sånger inom rock och pop mest för mig själv.

Styrkor:

 • Kreativitet, att skapa musik, skriva och gestalta
 • Säreget och mustigt språk, behärskar berättandets konst
 • Kommunikativ, har lätt att kommunicera med och bemöta människor
 • Analytisk förmåga och noggrannhet inom sin forskning

Jag ansvarar för verksamheterna Bok-/musikscen och Historisk forskning.

Exempel på gemensamma kurser, föreläsningar och projekt:

 • Kultur och etik i vården (18 pers, 2 mån, Montico/LnU)
 • Sjukvårdsjuridik och kulturträning för utlandsrekryterade läkare (ca 20 personer)
 • Musikteatergrupp Järnviljan (12 personer, 9 mån)
 • Retorik utbildning Folkuniversitetet AMNI Distans (2020, 11 personer, 3 veckor) samt några andra grupper.
 • Antologi (12 författare)
 • Retorik utbildning Funktionsrätt/Coompanion i Kalmar (2020, 12 deltagare).
 • Retorik utbildning Funktionsrätt/Coompanion i Kalmar (2021, 11 deltagare).

Pågående:

 • InnerVoice framträdanden – Litterära musikframträdanden (tiotal hittills)

Kontakta oss

Vår resa tillsammans

Vi vill kunna säga ja till hela livet. Allt ska komma inifrån oss själva, inte från andra. Viktigast för oss är: kärlek, hälsa, kultur samt natur. Det är ingredienser i lycka för oss.

Frivillig enkelhet, downshifting och minimalism

För några år sedan var vi vid ett vägskäl: ska vi jobba ännu mer för att tjäna mer pengar och ha råd med det vi ville ha? Vi sa nej och gjorde precis tvärtom och valde bort lönearbetet. Vi omfamnade frivillig enkelhet (ett enkelt och okomplicerat liv), downshiftning (kraftigt minskade fasta kostnader) samt minimalism (färre prylar och mindre information) och bytte pengar mot tid för varandra och friheten att själv kunna bestämma över sin vardag.

Det är livskvaliteten som hittade oss

Vi började tänka i de här banorna när vi insåg att vi hade livskvalitet, att det är så här vi vill leva. Det var inte planerat, det bara blev så. Vi visste inte medvetet att det var det vi sökte. Men när det väl kom så trivdes vi.

Fast vårt motto är ”Långsamhet i tid och rum”, kan vi ändå inte säga att vi har ett mycket lugnare tempo, men det är vi som styr livstempot. Ett tempo som passar oss. Pulsen i naturen är lugnande, så fort vi kommer ut i naturen, så stressar vi av och hänger vi oss åt lugnet. Samtidigt är vi väldigt snabba i mycket.Det är lätt att vi hamnar i ”FLOW”.

Våra ledord är “Tänk själv” och “Gör det själv”

Företagande var nödvändigt för oss. Vi lyfte in alla våra hobbys och intressen i företaget. Vi har stor frihet att bestämma vad vi gör, hur, med vilka, när och var.
Våra ledord är “Tänk själv” och “Gör det själv”vi gör det mesta själva istället för att outsourca på andra, och så långt det går gör vi det med självfinansiering och med ytterst små medel. Det ökar också självförtroendet och glädjen av att ha skapat något själv och inte bara köpa in det. Värdet för oss är mycket större.

Rikedom för oss är att sakna lite av det vi behöver eller längtar efter

Rikedom har fått en ny innebörd för oss: vi har mindre pengar idag men vi har ett mycket rikt liv. Rika på idéer, möjligheter, nyfikenhet och lust. Och varje idé blir snabbt konkret. Vi har lärt oss under resans gång att man kan leva med väldigt begränsade resurser och ändå ha ett gott och lyckligt liv med betydligt mindre bekymmer.

Lyckad eller lycklig?

Att vara lycklig är inte samma som att vara lyckad. Samhället grundlurar oss på vad lycka är: överallt lyfts det fram framgångsrika perfekta människor med perfekta jobb, perfekta hus, perfekt familj och med perfekta leenden. Men att vara lyckad är bara ytan. Äkta lycka kommer inifrån.

Anotekets verksamhetsområden:

Copyright © 2020 · All Rights Reserved · Anoteket AB