Författarkväll med livskonstnären Henry Bronett 9 mars

Författarkväll med livskonstnären Henry Bronett 9 mars

Eva Fodor Velander samtalade med Henry Bronett om hans fotopoesi och om den konstnärliga processen.

Mycket i livet är tillfälligheter som ibland får stor betydelse – Att vi samtalade idag är resultatet av en rad sådana tillfälligheter. Allt började i slutet av 90-talet. När jag bodde i Stockholm, såg jag Henry ofta på flera Cirkus Scott föreställningar och som skådespelare i olika filmer och TV-serier. Jag har även noterat att han så småningom skrev ett antal böcker. Via sociala medierna kunde jag följa honom och hans  spännande aktiviteter med stort intresse. Henry är en mycket flitig poet och fotograf.

När tillfället dök upp, tog jag chansen och bjöd in Henry 2022 för att berika Växjö med sin fotopoesi-utställning på Växjö Stadsbibliotek. Då påbörjade vi ett samtal som fortfarande pågår och tillsammans med Sven Velander har vi startat ett samarbete som vi kallar Kultursällskapet H.E.S. Vi vill undersöka och fördjupa oss i den konstnärliga processen.

Vi har även samtalat om Henrys 4 FotoPoesi böcker vilka finns att låna på Älmhults Bibliotek. Vi har samtalat kring fotopoesi i allmänhet och Henry berättade hur han ser på samspelet mellan bild och poesi.

Sedan läste Henry upp två av sina dikter ur sin bok ”Veckan har åtta dagar”: Lebenstraum och Noir.

Sist men inte minst fick vi höra om Henrys kommande projekt, sin nya bok, utställningar under året och vårt samarbete inom Kultursällskapet H.E.S.