Intervju med Tina K Persson

Intervju med Tina K Persson

Fotograf: Stefan Nilsson

Tina är verksam både som poet, kulturskribent och performance-artist.

Intervju ”Bakom orden” (Intervjuare: Eva Fodor Velander, Anoteket  Författarrum)

”Redan som liten tyckte jag om att fantisera och göra om verkligheten” – säger Tina. Under tonåren förstod hon vilken enorm kraft som fanns i orden. Tidigare tänkte hon i bilder vilka hon sen tog med sig in i orden. Enligt Tina kan poesin ha en framtid i den nya världen av snabb och intensiv kommunikation. En kort intervju med honom/henne kan du se här.

Skribenten och författaren

”Sedan många år tillbaka arbetar jag på frilansbasis och skriver regelbundet krönikor och recensioner i tidningen Smålandsposten. Senaste tiden har jag även jobbat med workshops för att inspirera till att skriva och att upptäcka sig själv kreativt.

Min bokutgivning består främst av poesi samt en bok som jag har gjort tillsammans med min man Stefan Nilsson, yrkesfotograf. Den boken heter Liv med hund. Annars vill jag hålla fram min debutsamling Sjunger mig in i dig, på Artéa förlag, liksom Högläsning för hundar, som är en samling filosofiska texter främst om människan. Den finns fortfarande i en liten restupplaga hos mig, Liksom debutsamlingen, Sjunger mig in i dig (2005). Sedan dess har det blivit 5 böcker sammanlagt och medverkan i några antologier.”

bocker-1200-360

Utdrag ur Sjunger mig in i dig:

”Jag letar mig ut ur
en nödvändig glömska
ett ansikte sprunget
ur mörkret som en ros av eld…”

Utdrag ur Album för förlorade bilder:

”De sjungande människorna, jag tror på dem
De gråtande människorna, jag tror på dem
De sjungande, gråtande, förlåtande
Dem håller jag särskilt mycket av”

Läsarreflektioner

Om Liv med hund: Magnus Eriksson skrev i Smp:

”Det är en bildens poesi av högsta klass. Där Tranströmer i sina dikter gärna dröjde vid ett ögonblick som expanderar och gestaltade både rörelsen och stillaståendets meditativa gåtfullhet, gör Stefan Nilsson något liknande. Han förvandlar bildspråket till ett bildens språk.
Till bilderna fogas Tina K Perssons texter. Det skimrar av hennes lyriska formuleringar…”

Om min diktbok  Album för förlorade bilder skrev Litteraturmagazinet:

…” en stor känsla för balans och träffsäkerhet”.

Om min debutdiktsamling Sjunger mig in i dig skrev Jenny Tunedal i Lyrikvännen:

”Mogen som ett sommaräpple.”

Mer om Tina

”Jag är född i Ljungby på 1960-talet och har vuxit upp på landet strax utanför Växjö. Närheten till skog, vatten och stenrösen har präglat mig. Det finns så oerhört många platser i Kronobergs län som har fantastiska utsikter, skogar, ängsmarker och sjöar; platser som är magiska! En sådan plats som väcker ögat och själen var Kittebo i Mistelås. Mitt besök där gav inte bara en djup naturupplevelse. Med stor värme förmedlade och guidade paret Eva Fodor Velander och Sven Velander mig vid ett första besök. Jag tycker att hela idén med Kittebo/Anoteket är fin och ett sammanhang som jag är glad att få vara med i.

Att Svens far dessutom är fotografen bakom en av de bilder som jag älskar: den sittande hästen och hans kompanjon i hatt som tar en ”fikapaus” på en äng, gör inte saken sämre.”

Länkar till mig

www.freja.as/tina och www.italienskapalatset.se