Musikteater Järnviljan premiär 25 maj 2019

Musikteater Järnviljan premiär 25 maj 2019

Musikteater Järnviljan handlar om de ständigt aktuella ämnena: pengar, makt och avund i 1600-talets Småland och visar människans svaghet för världsliga ting. Idén till denna musikteater har sin upprinnelse i att Sven Velander gjorde en kartläggning av släkterna på sin farmors sida och hamnade då i Moheda socken och de mäktiga och betydelsefulla släkterna Humble och Korne.

Eftersom Sven också spelat och skrivit musik i 30 år så tänkte vi att det skulle vara intressant att väcka dessa familjer till liv och gestalta dem och deras öden i en musikteater.

Vad gäller musik, så fick vi hjälp av Musik i Syd och riksspelmannen Eva Blomquist Bjärnborg för att klä om musiken i en musikalisk dräkt som ger en känsla av 1600-tal.

Vi hade varken teaterkunskaper eller ensemble, så vi valde att göra det till ett renodlat folkbildningsprojekt. Vi valde ett kvinnoperspektiv och manuset gestaltar en stark kvinna, Kerstin Olofsdotter Korne. Historiska fakta blandas med fiktion när vi följer hennes liv från vaggan till graven i det patriarkala 1600-talet, i ett samhälle med en kung och en gud och hon får smaka på både makt och avund.

För oss var vägen till målet lika viktig som resultatet. Det skulle bli en teater med amatörer utan prestige och tillrättaläggande, så att kreativiteten skulle kunna komma fram hos var och en av dem.

Alla fick vara med och tillsammans skapade vi delaktighet och inkluderande och satt igång kreativiteten hos alla inblandade.

Tillsammans skapade vi något unikt – som ni snart får se.

Mer info om